Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Κόκκινα αυγά

Μ. Πέμπτη σήμερα και το έθιμο λέει πως βάφουμε τα αυγά μας στο χρώμα του κόκκινου, στο χρώμα δηλαδή που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.Η  χριστιανική παράδοση τα θέλει να τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και να βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Η ίδια παράδοση υπάρχει και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων όπως η Σερβία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Μάλιστα, στη Ρουμανία είθισται οι νοικοκυρές να παίρνουν ένα από τα βαμμένα αβγά στην εκκλησία για να το διαβάσει ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Συνήθως αυτό το αβγό είναι και το πρώτο που βάφτηκε.
Με το πέρας της λειτουργίας, θάβουν το αβγό στο αμπέλι τους προκειμένου να τους προστατεύσει ο Θεός από χαλαζοθύελλες και να έχουν καλή σοδειά. Στη λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά.
Μια άλλη παράδοση των Χριστιανών θέλει μια γυναίκα να περπατούσε στο δρόμο, λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Κι εκείνη απάντησε ότι μόνον εάν τα αβγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει. Λίγα λεπτά αργότερα τα αβγά κοκκίνισαν.
πηγή: cosmo.gr
Έτσι κι εγώ σήμερα έβαψα τα αυγά παρέα με τη μητέρα μου. Για χρώμα χρησιμοποιήσαμε τα φύλλα από τα κόκκινα κρεμμύδια...ενώ για τα σχέδια επιλέξαμε φύλλα από νάρκισσους  και κλαδιά από μαϊντανούς (τα τυλίξαμε μέσα σε καλσόν). Το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο. Καλό Πάσχα σε όλους!



5 σχόλια:

  1. Μαρία μου , σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη ευχή σου! Καλό Πάσχα και σε σενα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ!!!
    ΦΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά, με υγεία και χαμόγελα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xamomilaki, Lourdi και Δάσκαλε σας ευχαριστούμε για τις ευχές!:) Αληθώς ανέστη ο Κύριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr