Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων

Ανάκλαση και διάχυση του φωτός


Σήμερα μάθαμε πως:
Το φαινόμενο της αλλαγής της κατεύθυνσης του φωτός, όταν πέφτει σε μια λεία και γυαλιστερή επιφάνεια λέγεται ανάκλαση του φωτός.
Η γωνία, ως προς την κατακόρυφο, με την οποία οι φωτεινές ακτίνες προσπίπτουν στην επιφάνεια ονομάζεται γωνία πρόσπτωσης.
Η γωνία με την οποία οι φωτεινές ακτίνες ανακλώνται ονομάζεται γωνία ανάκλασης και είναι ίση με τη γωνία πρόσπτωσης.






Ο ήλιος είναι μια φυσική πηγή φωτός. Είδαμε πως το φως διαδίδεται είτε σε κύματα είτε μέσω των φωτονίων.
Τα μάτια μας μπορούν να δουν τα διάφορα αντικείμενα , γιατί ακριβώς αυτά αντανακλούν το ηλιακό φως και γενικότερα το φως. Έτσι, βλέπουμε το μήλο και μάλιστα βλέπουμε το κόκκινο μήλο , γιατί το χρώμα που αντανακλάται είναι το κόκκινο.






Όταν βλέπουμε μια ακτίδα φωτός μέσα από μια σταγόνα νερού, παρατηρούμε διάφορα χρώματα. Μάλιστα λέμε πως διακρίνουμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.








Μόνο τα μισά από τα κύματα φωτός που εκπέμπονται από τον ήλιο φτάνουν στη Γη. Όπως το φως ταξιδεύει από την ήλιο στη Γη μέρος του απορροφάται και αντανακλάται από τα σύννεφα, τη σκόνη και τα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Κλικ για να βάλεις τους καθρέφτες στη σωστή θέση. Σκοπός σου είναι να πέσει η ακτίνα φωτός στα αντικείμενα.



Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ζωγραφική με φως και σκιές


Ο καλλιτέχνης Rashad Alakbarov από το Azerbaijan χρησιμοποιεί κρεμασμένα ημιδιάφανα αντικείμενα και άλλα υλικά για να δημιουργήσει ζωγραφιές με φως και σκιές στους τοίχους. 

Το παραπάνω εκπληκτικό έργο τέχνης που θα δείτε καλύτερα στη συνέχεια μαζί με άλλα, έχει φτιαχτεί από πολύχρωμες σαΐτες και εκτέθηκε στην έκθεση Fly to Baku στο De Pury Gallery του Λονδίνου.




















Αναδημοσίευση: a-pistefto.blogspot.com

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Φως και σκιές

Πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για το μάθημα θα βρεις
 σε φιλικά ιστολόγια, κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.


Μπορείς να βρεις τρόπους ώστε να κάνεις τη σκιά μεγαλύτερη; Κλικ στην εικόνα.

Πόσο καλός φωτογράφος είσαι; Προσπάθησε να βγάλεις κάθε φορά την καλύτερη φωτογραφία, ακολουθώντας τις οδηγίες και παίζοντας με τις σκιές. Το παιχνίδι είναι στα Αγγλικά, αλλά δε σας φοβάμαι!
Πώς ο ήλιος δημιουργεί σκιές στην επιφάνεια της Γης; Πώς αλλάζει το μέγεθός τους; Ένα παιχνιδάκι όπως το παρακάτω θα σας βοηθήσει να τα καταλάβετε όλα!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα

Υλικά όπως το νερό, ο αέρας και το καθαρό γυαλί ονομάζονται διαφανή.Όταν το φως συναντά διαφανή υλικά,  περνά κατευθείαν μέσα από αυτά. 

Υλικά όπως ο πάγος και μερικά πλαστικά καλούνται ημιδιαφανή. Όταν το φως χτυπά ένα ημιδιαφανές υλικό το φως δεν περνά απευθείας μέσα από το υλικό, αλλά αλλάζει την κατεύθυνση του πολλές φορές . Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μέσα από αυτό. Τα αντικείμενα από την άλλη πλευρά ενός ημιδιαφανούς αντικειμένου τα βλέπουμε συνήθως θολά. 

Υλικά όπως το ξύλο, η πέτρα, τα τούβλα κ.α. λέγονται αδιαφανή. Το φως δεν μπορεί να διαπεράσει αυτά τα υλικά και εμείς δεν μπορούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω από αυτά.


Κι ένα ωραίο πείραμα...με ένα αόρατο ποτήρι. Στο βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται ο όρος διάθλαση. Η διάθλαση αφορά στην ταχύτητα που διαδίδεται το φως. Όταν το φως περνάει από ένα διαφανές σώμα  σε ένα άλλο, αλλάζει και η ταχύτητα διάδοσής του.Όπως και να έχει απολαύστε το βίντεο.

Η ζωή στο διάστημα

Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η τέχνη της ξυλογλυπτικής

Η Ξυλογλυπτική  είναι η τέχνη της απεικόνισης πάνω σε ξύλο διαφόρων μορφών ή καλλιτεχνικών σχεδίων. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες και περισσότερο διαδεδομόνες τέχνες σε ολόκληρο το κόσμο.
Η ξυλογλυπτική είναι μια τέχνη που χρησιμοποιήθηκε στην Αίγυπτο, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και γενικότερα στις ανατολικές χώρες. Αργότερα ήρθε και στην Ευρώπη.Στη βυζαντινή εποχή φιλοτεχνήθηκαν, κυρίως από μοναχούς καλλιτέχνες, σημαντικά έργα, όπως εικόνεςεικονοστάσιαάμβωνες, στασίδια κ.α. Σήμερα, χωρίς να έχουν εξαφανισθεί εντελώς οι αξιόλογοι καλλιτέχνες, η ξυλογλυπτική είναι κυρίως μηχανοποιημένη.

Ιστορία της ξυλογλυπτικής

Η ιστορία της ξυλογλυπτικής αρχίζει από την στιγμή που ο άνθρωπος με ένα αντικείμενο διαμόρφωσε ένα ξύλο που στην συνέχεια θα το χρησιμοποιούσε σαν εργαλείο, την στιγμή εκείνη γεννήθηκε η τέχνη της ξυλογλυπτικής.

Το ξύλο είναι από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να επιβιώσει. Η φύση το πρόσφερε άφθονο και για την επεξεργασία του αρκούσαν απλά εργαλεία. έτσι κατασκευάσθηκαν από ξύλο σπίτια, ναοί, όπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και βέβαια κάθε λογής πλεούμενα. 
Πέρα από τη σημασία του ξύλου για τις πρακτικές ανάγκες της ζωής, το πολύτιμο αυτό υλικό έδινε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να φτιάξουν μορφές, να εκφρασθούν, να κατασκευάσουν καλλιτεχνήματα. Στους προϊστορικούς χρόνους ακόμα ο άνθρωπος πριν μάθει την χρήση των γραμμάτων διαμόρφωσε ξύλινα είδωλα, στους κλασικούς χρόνους η ξυλογλυπτική συμβαδίζει με την γλυπτική στην πέτρα και το μάρμαρο, περίτεχνα αγάλματα που κοσμούν τα πλοία και τους ναούς έγιναν από πρωτοπόρους μαστόρους της αρχαιότητας. Δυστυχώς όμως το ξύλο χωρίς ειδική προστασία δεν αντέχει στις συνθήκες του περιβάλλοντος και φθείρεται εύκολα. Έτσι, δεν μας έχουν σωθεί παρά ελάχιστα ξύλινα αντικείμενα και έργα τέχνης από τους πανάρχαιους πολιτισμούς της Μεσογείου, όπως π.χ. τα λίγα που διατηρήθηκαν μέσα στις αιγυπτιακές πυραμίδες (επιζωγραφισμένες προτομές, αγάλματα, έπιπλα κλπ).
Στους χριστιανικούς χρόνους στις εκκλησιές κατασκευάζονται τέμπλα, καθίσματα, γενικώς είδη χρήσιμα στην εκκλησιαστική τελετουργία, 
Μετά την αναγέννηση το ξυλόγλυπτο έπιπλο στυλ Λουικένς , Λουδοβίκου κλπ γνωρίζειδόξα. .
Η ξυλογλυπτική σαν τέχνη ποτέ δεν χάθηκε από την Ελλάδα στις πιο σκοτεινές περιόδους υπήρχαν τεχνίτες με έργα τους που διασώθηκαν θαμπώνουν το βλέμμα μας. Από τον απλό βοσκό που με τον σουγιά του χάραξε αξιοπρόσεκτα σχέδια στην γκλίτσα του ως τους μοναχούς που έφτιαξαν εξαίρετα αντικείμενα μικρογλυπτικής, η ανάγκη έκφρασης των συναισθημάτων, έδωσαν ζωή στα νεκρά κομματια του ξύλου.
αναδημοσίευση:http://xiloglipta.blogspot.com


Πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων (παιχνίδια)

Τα παρακάτω παιχνίδια θα σε βοηθήσουν να εξασκηθείς στην πρόσθεση και στην αφαίρεση κλασμάτων. Πριν όμως προχωρήσεις σε αυτά, καλό θα ήταν να κάνεις μια καλή επανάληψη σε όσα είπαμε κάνοντας κλικ στην εικόνα.


Πρόσθεση κλασμάτων


Αφαίρεση κλασμάτων

Παίξε επιτραπέζιο παιχνίδι με προσθαφαιρέσεις κλασμάτων. Επέλεξε πρώτα το πιόνι και σου και στη συνέχεια κάνε κλικ στο ζάρι για να ξεκινήσεις. Πρέπει να φτάσεις τους ογδόντα πόντους για να κερδίσεις.


Κάνε προσθέσεις με κλάσματα On line.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Παζλ με αποκριάτικα θέματα

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα θα βρείτε πολλά παζλ με θέμα τις Απόκριες! Καλή επιλογή για να ασχοληθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Το επίθετο "ο πολύς" και το επίρρημα "πολύ" (εξάσκηση)

Λίμνες- Λίμνες που χάθηκαν

Οι λίμνες όπως είπαμε στα προηγούμενα μαθήματα είναι λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνεται νερό από τα γειτονικά ποτάμια, από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις και από  τις πηγές. Γύρω και μέσα στις λίμνες υπάρχουν και αναπτύσσονται πολύπλοκα και πολύ σημαντικά οικοσυστήματα.
Στις λίμνες αναπτύχθηκε πολιτισμός από τα προϊστορικά χρόνια. Οικισμοί ιδρύθηκαν δίπλα σε αυτές , οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν το νερό τους για την ύδρευση και την άρδευση. Τα ψάρια τους αποτέλεσαν την κύρια τροφή των ανθρώπων που ζούσαν δίπλα τους, ενώ οι καλαμιές που υπάρχουν γύρω από τις λίμνες έγιναν εργαλεία στα χέρια των ανθρώπων.
Οι λίμνες και οι υγρότοποί τους ήταν μέρη σεβαστά για τους αρχαίους Έλληνες. Εκεί δρούσαν οι θεοί και οι ημίθεοι. Πολλοί μύθοι υπάρχουν που αναφέρουν τις λίμνες.
Όσο όμως οι αρχαίοι Έλληνες σέβονταν το φυσικό περιβάλλον, οι μεταγενέστεροι Έλληνες έχουν επέμβει πολλές φορές σε αυτό κι όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Στυμφαλία λίμνη

Εκεί ίσως έγινε η πρώτη οικολογική καταστροφή. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες είναι πιθανό να συμβολίζουν την εξαφάνιση των ελών με αποξήρανση.

Η άγνοια του κόσμου έφερε κι άλλες αποξηράνσεις, με αποτελέσματα αρνητικά όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον , αλλά και για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων στις περιοχές αυτές.
Έτσι έχουν αποξηρανθεί:
  • η λίμνη των Γιαννιτσών (1925-1935)
  • η λίμνη της Κωπαΐδας (1923-1931)
  • λίμνη Κάρλα (1962) κ.α.


Ένα πολύ σημαντικό αφιέρωμα με πολλές εικόνες για τις λίμνες της Ελλάδας , θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Περισσότερα για την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας και τις συνέπειες αυτής θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Η λίμνη Κάρλα σήμερα βρίσκεται υπό ανασύσταση, γίνονται δηλαδή προσπάθειες να αναδημιουργηθεί.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση: Αύριο στις 10.00 πμ

Καλά μου χιονανθρωπάκια , αύριο θα έχουμε σχολείο. Θα έρθετε όμως στις δέκα η ώρα. :) Οπότε ευχαριστηθείτε τον ύπνο σας όσο προλαβαίνετε. Τα λέμε αύριο!


Υγ: Εννοείται ,όπως είπα και σε άλλους, πως το διαγώνισμα της Ιστορίας μεταφέρεται για την ερχόμενη Τρίτη.



Ανακοίνωση

Ζουζούνια, σήμερα δεν έχουμε μάθημα λόγω χιονόπτωσης...Οπότε, ευχαριστηθείτε τον ύπνο σας ! Όσο για το διαγώνισμα που πάλι του ξεφύγατε, θα σας ενημερώσω αργότερα για το πότε θα το συναντήσετε :) ...Καλημέρα!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι πρώτες βοήθειες για την ηλεκτροπληξία

Αναδημοσίευση: http://www.flowmagazine.gr

Η γνώση προφυλάσσει! Μάθετε για το ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες κινήσεις που οφείλετε να κάνετε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας και βρείτε πως μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας από τα χειρότερα… 
Περίπου 1000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από ηλεκτροπληξία στις ΗΠΑ. Η ηλεκτροπληξία κάποιες φορές μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων αλλά επίσης είναι ικανή να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής και να αποβεί μοιραία αν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα.
Το σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, γι' αυτό και αν το διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα, τραυματίζεται. Η σοβαρότητα της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από την ισχύ του ρεύματος και τη διάρκεια του χρόνου που ήρθε σε επαφή με το σώμα. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι, ώστε αν ποτέ χρειαστεί να ξέρετε πως να την αντιμετωπίσετε προστατεύοντας εσάς ή τους δικούς σας
Τι πρέπει να κάνετε
1. Το βασικότερο είναι να κλείσετε την παροχή του ρεύματος, βγάζοντας το καλώδιο από την πρίζα, κλείνοντας το διακόπτη ή ξεβιδώνοντας την ασφάλεια.
2. Αν δεν μπορείτε, πατήστε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό (κατάλογος του ΟΤΕ , πάκος εφημερίδων) και προσπαθήστε, χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό υλικό (ξύλο, γυαλί, λάστιχο κ.λπ.), να απομακρύνετε το θύμα από την πηγή (π.χ. φθαρμένο καλώδιο). Προσέξτε επίσης το υλικό αυτό να είναι στεγνό, γιατί το νερό επιτρέπει τη δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Απαγορεύεται να πιάνουμε το θύμα με γυμνά χέρια.
4. Πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 αν διαπιστώσετε κάτι από τα παρακάτω :
- Ανακοπή καρδιάς
- Αρρυθμίες
- Προβλήματα στην αναπνοή
- Πόνοι στους μυς και συσπάσεις
- Παροξυσμούς (κρίσεις)
- Μούδιασμα
- Λιποθυμία
5. Καθώς αναμένετε ιατρική βοήθεια, αν βεβαιωθείτε ότι το θύμα αναπνέει,ανυψώστε τα πόδια του και καλύψτε το επάνω μέρος του σώματός του.
Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα βγάλτε του τα ρούχα και περιποιηθείτε τα με κρύο νερό.
6. Μερικές φορές η βλάβη μπορεί να δείχνει ελάχιστη εξωτερικά, αλλά να είναι πολύ σοβαρή στο εσωτερικό του σώματος, οπότε καλό είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εφόσον κάποιο άτομο ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και αν δείχνει φυσιολογικό.
7. Αν το θύμα δεν παρουσιάζει σημάδια ζωής ξεκινήστε άμεσα ΚΑΡ.Π.Α (καρδιοπνευμονική ανάνηψη), εφόσον έχετε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο.
Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους
Αν η ηλεκτροπληξία οφείλεται σε ρεύμα υψηλής τάσης, δεν μπορείτε να πλησιάσετε το θύμα σε απόσταση τουλάχιστον είκοσι μέτρων, λόγω του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται. Η μόνη λύση είναι η διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ. Μην πλησιάζετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της ΔΕΗ που έχουν πέσει.
Αν ένα αυτοκίνητο έχει παγιδευτεί κάτω από ηλεκτροφόρο καλώδιο ή κολώνα της ΔΕΗ που έχει πέσει, μην αγγίξετε το αυτοκίνητο και πείτε στους επιβάτες να μείνουν μέσα. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε κλαδιά δέντρου για να σηκώσετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της ΔΕΗ, καθώς η υγρασία του ξύλου μπορεί να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα σας.

Από ηλεκτροπληξία δε κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και κάθε έμβιο ον. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου πελαργοί έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr