Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η διάδοση του ήχου στο κενό

Σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες θα έχετε δει και θα έχετε ακούσει πιο σωστά πολλούς δυνατούς ήχους σε διαστημικές ταινίες. Αυτό όμως δε συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν μπορεί δηλαδή να μεταδοθεί ο ήχος στο διάστημα αφού εκεί υπάρχει κενό αέρος. Ξέρουμε πως ο ήχος διαδίδεται μέσω τον μορίων, όταν δημιουργείται μια παλμική κίνηση . Στο διάστημα όμως , κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού υπάρχει κενό.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να αντιληφθείτε όλα αυτά που αναφέρονται πιο πάνω. Στην αρχή το κουδούνι που βρίσκεται μέσα στο βάζο, ακούγεται. Σταδιακά όμως αφαιρείται ο αέρας, δημιουργείται λοιπόν κενό αέρος. Τέλος, αφού αφαιρέσουν το σωλήνα , το βάζο ξαναγεμίζει με αέρα. Τι παρατηρείτε;

Φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Την προηγούμενη Πέμπτη επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής και παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα που αφορούσε στο ψωμί και στα πασχαλινά έθιμα. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την έκθεση, τα λαζαράκια που φτιάξαμε και τα αυγά που βάψαμε με φλούδες από κρεμμύδι και κλωστές.


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο

Οι Παλαιολόγοι ήταν μια από τις επιφανέστερες οικογένειες του Βυζαντίου, που έδρασε πάνω από 500 χρόνια και ανέδειξε μια σειρά από αυτοκράτορες, στρατηγούς και άλλους διάσημους άνδρες. Η καταγωγή τους, σύμφωνα με ξένους μελετητές, ήταν η πόλη Viterbo της Ιταλίας, από την οποία, ως φαίνεται, έλαβαν και το όνομα Παλαιολόγος. (Vetus Verbum = Παλαιός λόγος).

Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος, ευέλικτος διπλωμάτης . Από νεαρός, με διάφορα τεχνάσματα και πειστικά επιχειρήματα, κατόρθωσε να διαφύγει τα βασανιστήρια αλλά και το θάνατο από τον αυτοκράτορα της Νικαίας Βατάτζη, ο οποίος τον υποπτευόταν για ανατρεπτικές συνωμοσίες.

Χρησιμοποίησε κι αυτός διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Όταν δε ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη, έδωσε την ευκαιρία στη Βυζαντινή αυτοκρατορία να συνεχίσει να υπάρχει. Και ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς, αν οι διάδοχοί του δεν εμπλέκονταν σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Από την επίσκεψή μας στην έκθεση ζωγραφική με θέμα τα δικαιώματα, τη βία, τις διακρίσεις.

Κατά την επίσκεψή μας στην έκθεση ενημερωθήκαμε για τις αρμοδιότητας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Επίσκεψη σε έκθεση αφίσας-ζωγραφικής on PhotoPeach

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η απορρόφηση του ήχου

Στα προηγούμενα μαθήματα μάθαμε πως ο ήχος ανακλάται. Πέρα από αυτή του την ιδιότητα ο ήχος μπορεί ακόμη και να απορροφάται όταν συναντάει μια μαλακιά και πορώδη επιφάνεια.  Συγκεκριμένα απορροφάται ένα μέρος του (το μεγαλύτερο) κι άλλο ένα μικρότερο μέρος ανακλάται.
Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας το υλικό με το οποίο είναι καλυμμένοι οι τοίχοι σε ένα θέατρο ή σε ένα κινηματογράφο. Το υλικό αυτό είναι μαλακό και έχει προεξοχές και κοιλότητες. Γιατί άραγε; 
Η παρακάτω εφαρμογή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το γιατί.
Οι επιφάνειες που έχουν μεγάλες προεξοχές , απορροφούν πολύ περισσότερο τον ήχο κατά τη διάρκεια της ανάκλασης.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να περιορίσουμε τους ήχους και κατά προτίμηση τους θορύβους ονομάζονται ηχομονωτικά. Αυτά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ηχητικών κυμάτων και ανακλούν ένα πολύ μικρό μέρος.
Σκεφτείτε επίσης τι θα συμβεί αν κάποιος σας φωνάξει από τη μια μεριά της πόλης της Κομοτηνής ενώ εσείς βρίσκεστε στην άλλη. Θα τον ακούσετε; Όχι φυσικά. Όταν ο ήχος λοιπόν διαδίδεται στον αέρα ,σταδιακά απορροφάται , μέχρι να εξαφανιστεί. Επομένως και η απόσταση παίζει ρόλο στην απορρόφηση του ήχου. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση , τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφηση.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μπαμ! Μπουμ! Κρακ!

Στο μάθημα της Φυσικής ασχολιόμαστε με τον ήχο. Κάποιοι συμμαθητές σας οπτικοποίησαν κάποιους ήχους. Τα έργα τους είναι πολύ όμορφα!
Boom!!! on PhotoPeach

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τσάμικος

Με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας μπορείτε να ακούσετε το "Τσάμικο" σε μουσική Μ. Χατζιδάκι και στίχους Ν. Γκάτσου.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Διάδοση του ήχου

Μια εξαιρετική ανάρτηση για το πώς διαδίδεται ο ήχος θα βρείτε στο ιστολόγιο "Εγκύκλιος Παιδεία".
Κλικ λοιπόν στην εικόνα για να βρείτε πολλές εφαρμογές και αναπαραστάσεις για το πώς διαδίδεται ο ήχος.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πώς παράγεται ο ήχος

Ήχος είναι ό,τι ακούμε. Όταν οι ήχοι που ακούμε συνδιάζονται με όμορφο και μελωδικό τρόπο δημιουργούν τη μουσική. Δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους ή ίδια μουσική, όπως δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους και ο ίδιος ήχους. Αν ρωτούσατε το διπλανό σας ποια είναι η αγαπημένη του μελωδία/μουσική, πολύ πιθανό να μη συμφωνούσατε.
Όταν ο ήχος που παράγεται μας ενοχλεί, τον αποκαλούμε θόρυβο. Ο θόρυβος μπορεί να είναι και ανθυγιεινός, παράδειγμα ο ήχος ενός κομπρεσέρ δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο.
Ο ήχος δημιουργείται γύρω από κάθε σώμα όταν αυτό αρχίζει να ταλαντώνεται. Ταλάντωση ονομάζουμε την κίνηση που εκτελεί κάποιο σώμα από μια θέση ισορροπίας, όταν δηλαδή είναι ακίνητο. Τα σώματα που παράγουν ήχο ονομάζονται ηχητικές πηγές. Όταν η ηχητική πηγή σταματήσει να πάλλεται , τότε σταματάει και ο ήχος.
 Δείτε το παρακάτω πείραμα για να πάρετε μια ιδέα.


Για να καταλάβουμε καλύτερα το πώς πάλλεται μια ηχητική πηγή, μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλά σας στο ύψος του λάρυγγα και να αρχίσετε να μιλάτε. Τι νιώθετε;
Νιώθετε μια δόνηση στα δάχτυλά σας; Η ταλάντωση των φωνητικών μας χορδών είναι μια από τις αιτίες που μπορούμε και μιλάμε.
Δες με τη διπλανή οπτικοποίηση πώς διαδίδεται ο ήχος  με πυκνώματα καιαραιώματα και ακούμε. Με κίτρινο χρώμα είναι η ηχητική πηγή και με κόκκινο τα μόρια που πάλλονται εξαιτίας της ηχητικής πηγής και φτάνουν μέχρι το αυτί μας (δεξιά).
πηγή: Εγκύκλιος Παιδεία

Υπάρχουν και ήχοι που δεν τους ακούμε.  Aυτοί είναι οι υπέρηχοι και οι υπόηχοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε πως το ανθρώπινο αυτί ακούει μέσα σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια , τα οποία τα αποκαλούμε συχνότητες.
Έτσι:
Όταν η συχνότητα είναι υπερβολικά υψηλή το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τη συλλάβει ως ήχο. Τα μωρά είναι σε θέση να αντιληφθούν ήχους μεταξύ 20 και 20.000 Hz, όμως για τους ενηλίκους το ανώτατο όριο είναι τα 13.000 Hz. Πέρα απ’ αυτές τις συχνότητες δε θα έπρεπε να μιλάμε για ήχους. Επειδή όμως υπάρχουν ζώα με αισθητήρια όργανα πιο ευαίσθητα από τα δικά μας (οι νυχτερίδες, οι σκύλοι και οι ελέφαντες), βαφτίσαμε τις πολύ χαμηλές δονήσεις υποήχους και τις πολύ υψηλές υπερήχους.


Κλικ εδώ για να παίξεις με την κιθάρα και να παράγεις χαμηλούς και υψηλούς ήχους.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης

Οι σεισμοί

Ο σεισμός είναι μια απότομη κίνηση ή δόνηση του στερεού φλοιού της Γης.
Η χώρα μας θεωρείται μια σεισμογενής χώρα, ακριβώς γιατί πολύ συχνά συμβαίνουν σεισμοί. Στην παρακάτω εικόνα μπορείς να δεις τις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στην Ελλάδα.




Κλικ στην εικόνα για να δεις μια εικονική αναπαράσταση σεισμού.


Κλικ εδώ για να δεις φωτογραφίες από σεισμούς που έγιναν στη χώρα μας.

Κλικ εδώ για να δεις τις επιπτώσεις των σεισμών στο φυσικό περιβάλλον.

Κλικ εδώ για να δεις τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Πώς μπορείς να προστατευτείς από το σεισμό;


Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις μύθους από διάφορους πολιτισμούς για το πώς προκαλούνται οι σεισμοί.


Πώς μετριέται το μέγεθος ενός σεισμού;Κλικ εδώ.


Δείτε σκηνές από σεισμό στην Ιαπωνία.

Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης (1)

Αυτή είναι μια φωτογραφία που δείχνει το εσωτερικό της Γης και συγκεκριμένα τη δομή ενός ηφαιστείου.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να είτε την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες.



Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ  για την πόλη της Πομπηίας.Κατά την παράδοση, η Πομπηία χτίστηκε από τον Ηρακλή στις ακτές της Καμπανίας, στον κόλπο της Κύμης (Νεάπολης), στις εκβολές του ποταμού Σάρνου και κάτω από τους πρόποδες του Βεζούβιου. Η Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου. Τα ίχνη της χάθηκαν από τότε. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπιά της σε βάθος 6-7 μέτρων κάτω από τη σημερινή επιφάνεια της Γης.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Πομπηία , κάντε κλικ εδώ.





Εσείς γνωρίζετε κάποιον πολιτισμό στη χώρα μας που καταστράφηκε από έκρηξη ηφαιστείου; Κλικ εδώ για να μάθετε.


Τα ηφαίστεια έχουν όμως μόνο αρνητικές συνέπειες; Γιατί οι άνθρωποι ζουν ακόμη κοντά τους; Αιτία δεν είναι σίγουρα το γεγονός πως δεν υπάρχουν εδάφη σε άλλα μέρη για να εγκατασταθούν.
Διαβάστε το παρακάτω απόπασπασμα και ίσως σας βοηθήσει να βρείτε την απάντηση.
πηγή:http://news.kathimerini.gr

΄Οταν η Ιάβα ανακαλύφθηκε από τον Μάρκο Πόλο, πριν από 700 χρόνια, η πρώτη εντύπωση των Eυρωπαίων επισκεπτών της ήταν πως βρέθηκαν στον «κήπο της Εδέμ». Η λάβα και οι στάχτες των εκατό ηφαιστείων της (τα τριάντα είναι ενεργά), έχουν κάνει απίστευτα εύφορη τη γη της Ιάβας. Το ίδιο συμβαίνει με ολόκληρη την Ινδονησία, την πιο ηφαιστειογενή περιοχή του κόσμου. Τα τετρακόσια ηφαίστειά της (τα εβδομήντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ιάβας, είναι ενεργά), και οι υψηλές βροχοπτώσεις, συνέβαλαν στο να γίνει η χώρα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Το 75% του εδάφους της είναι καλυμμένο με δάση, καθιστώντας την Ινδονησία δεύτερη χώρα, μετά τη Βραζιλία, σε έκταση τροπικών δασών.


Η λάβα λοιπόν που είδαμε ότι βγαίνει από ένα ηφαίστειο σταθεροποιείται σταδιακά. Τα εδάφη που σχηματίζονται από τη λάβα ονομάζονται ηφαιστειογενή και είναι ιδιαίτερα εύφορα, ακριβώς λόγω των συστατικών της λάβας.

Κάνε κλικ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για τα ηφαίστεια.

Κλικ στην εικόνα και θα δεις έναν οδηγό για τα ηφαίστεια σε όλον τον κόσμο.

Κλικ στην εικόνα για να μάθεις για τα ηφαίστεια σε όλον τον κόσμο.

Κλικ στην εικόνα για να δεις μια εικονική ξενάγηση στο ηφαίστειο της Νισύρου.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Κομοτηνής

Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε το Πολεμικό Μουσείο Κομοτηνής, στο οποίο φιλοξενούνται εξαιρετικά εκθέματα που αφορούν στην πολεμική ιστορία της χώρας μας. Ο ξεναγός μας ήταν εξαιρετικός και γι' αυτό τον ευχαριστούμε θερμά. Μετά το τέλος της ξενάγησης επισκεφτήκαμε και την αίθουσα με θέμα το μοντελισμό. Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν με τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε με τις φωτογραφίες από τον πρόσφατο πόλεμο της Λιβύης. Ευχαριστούμε και πάλι τους υπεύθυνους του μουσείου για την εξαιρετική φιλοξενία τους.

Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Κομοτηνής on PhotoPeach

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης

Εξαιρετικές αναρτήσεις για το σημερινό μάθημα της Γεωγραφίας θα βρείτε στα φιλικά ιστολόγια  Εγκύκλιος Παιδεία και Δάσκαλος Κ.
Κλικ στις εικόνες για να μεταφερθείτε στις αντίστοιχες αναρτήσεις.


Λίμνη Φενεού - Μια αλλαγή που προκάλεσε η φύση

     Το 1829 λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, ανάμεσα στα ψηλά βουνά του νομού Κορινθίας υπήρχε μια μεγάλη και βαθιά λίμνη (το βάθος της ξεπερνούσε τα 40 μέτρα) που λεγόταν λίμνη του Φενεού.
Αργότερα η λίμνη εξαφανίστηκε. Στη θέση της υπήρχαν μόνο έλη, που αποξηράνθηκαν και αυτά.
Άποψη της λίμνης
        Η εξαφάνιση της λίμνης δεν οφείλεται στον άνθρωπο ( όπως έγινε στην περίπτωση των λιμνών Κωπαΐδας και Κάρλας) αλλά στην ίδια τη φύση. Ο πυθμένας της λίμνης ήταν από ασβεστόλιθο , ένα πέτρωμα που, διαβρώνεται εύκολα από το νερό. Έτσι, με τον καιρό, το νερό διάβρωσε τον ασβεστολιθικό πυθμένα, άνοιξε καταβόθρες και με υπόγειους φυσικούς αγωγούς κατέληξε στον ποταμό Λάδωνα. 
      Τελευταία φορά η λίμνη υπήρξε το 1897, όταν άνοιξαν οι καταβόθρες και αποξηραίνοντας τη λίμνη. Από τότε η λίμνη δεν έχει εμφανιστεί ξανά, κάτι όμως που δεν αποκλείεται στο μέλλον.
      Σήμερα ο πυθμένας της λίμνης έχει μετατραπεί σε μια ορεινή πεδιάδα , που καλλιεργείται από τους κατοίκους των γύρω χωριών.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr