Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πηνελόπη Δέλτα


Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια και έδωσε τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου 1941. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και είχε γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας.
    Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε νεαρή ηλικία δημοσιεύοντας έργα της στο περιοδικό της Αλεξάνδρειας Έσο Έτοιμος. Το 1909 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Για την Πατρίδα, την επόμενη χρονιά το Παραμύθι χωρίς όνομα και ένα χρόνο αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα  Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου.Το 1915 εξέδωσε στην Αθήνα  τα Παραμύθια και άλλα.  Λίγο μετά την οριστική δημοσιεύονται τα διηγήματα για ενήλικες Τ' ανεύθυνα (1921) και Η Ζωή του Χριστού (1925).
     Το 1925 παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας που την κράτησε καθηλωμένη στο σπίτι για την υπόλοιπη ζωή της. Το 1935  εκδίδεται Ο Μάγκας και δύο χρόνια αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημαΣτα μυστικά του βάλτου. Ήδη είχε εκδοθεί ο Τρελαντώνης (1932), στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειες των παιδικών χρόνων του μικρότερου αδερφού της. Εμπνέεται από τη θρησκευτική παράδοση, τη βυζαντινή ιστορία και το μακεδονικό αγώνα. Το έργο της ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.
πηγή:http://www.rhodes.aegean.gr/atlas/writers/pinelopi.htm
Περισσότερα για τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα και το περιεχόμενό τους θα βρείτε κάνοντας κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο.
Απόσπασμα από θεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Π. Δέλτα "Παραμύθι δίχως όνομα".
Το περιεχόμενο:
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα ευτυχισμένο βασίλειο. Όμως τα χρόνια πέρασαν και ο βασιλιάς του, ο Συνετός ο Α΄, πέθανε.
Τότε ανέλαβε ο γιος του, Αστόχαστος, ο οποίος αδιαφορούσε για το λαό και τη χώρα του και έτσι σύντομα το βασίλειο ερήμωσε και έχασε την παλιά του δόξα.
Το βασιλόπουλο - διάδοχος όμως δεν ήταν πρόθυμο να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του.
Με τη βοήθεια της αδερφής του Ειρήνης και την καθοδήγηση μιας φτωχής γριούλας, της κυρα-Φρόνησης και της κόρης της Γνώσης θα δώσει νέα ζωή στον νεκρό τόπο και θα βάλει σε τάξη άρχοντες και λαό.
Για να φτάσει όμως σ΄αυτό το ευτυχισμένο τέλος, χρειάστηκε να αγωνιστεί σκληρά για να πείσει όλους ότι ο άνθρωπος πρέπει πάνω απ΄όλα, να μάθει να υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.


Διάβασε τον "Τρελαντώνη":

Πηνελόπη Δέλτα - Τρελαντώνης

Μπορείς να διαβάσεις και τον "Μάγκα" που απόσπασμα που βιβλίου αυτού διαβάσαμε σήμερα στο σχολείο.
(1992) Δέλτα Πηνελόπη - Μάγκας

3 σχόλια:

  1. Τα είχα διαβάσει όλα όταν ήμουν περίπου 10-12 χρονών. Λάτρεψα τον Τρελαντώνη, τόσο ευφάντατο και αστείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tην Δέλτα την γνωρισα μεγάλος... με τα μυστικά του βάλτου, τον Τρελλαντώνη...
    μπορώ να πω ότι το έργο της βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού, του Ελληνόπουλου...,
    αλλώστε μικρός ήμουν ένας 'τρελλολάμπρος' κι εγώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πηνελόπη Δέλτα είχε ένα μοναδικό τρόπο να αγγίζει τις παιδικές καρδιές. Ακόμη διαβάζω βιβλία της ξανά και ξανά και δεν τα χορταίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr