Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Νερό...στον Άρη....;;;;

Το 2008  προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο ''Φοίνιξ'', προκειμένου να εξερευνήσει για πρώτη φορά το βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη, αναζητώντας νερό και δείγματα ζωής, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.
Το διαστημόπλοιο χρειάστηκε σχεδόν δέκα μήνες για να καλύψει την απόσταση των 420 εκατομμυρίων μιλίων και θα παρέμεινε στον πλανήτη Αρη για τρεις μήνες, συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα πάγου, αλλά και του εδάφους κάτω από αυτόν.

Ο Άρης φαίνεται πως είχε νερό που κυλούσε στην επιφάνειά του πριν περίπου 1,25 εκατομμύριο χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν εικόνες που έστειλε το διαστημικό όχημα Mars Reconaissance Orbiter της NASA, σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», οι οποίες δείχνουν νεροφαγώματα και ξεροπόταμους, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν από επιφανειακό νερό, το οποίο προήλθε από το λιώσιμο πάγων.
Η μελέτη από ερευνητές γεωλόγους του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, υπό τον Σάμιουελ Σον, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology» (Γεωλογία), σύμφωνα με το BBC και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, θεωρεί ότι πρόκειται για την πιο πρόσφατη περίοδο που κυλούσε νερό στην Άρη.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την ηλικία των επιφανειακών καναλιών του «κόκκινου πλανήτη», όμως η ομάδα του Σον μπόρεσε να την υπολογίσει μελετώντας τη λεγόμενη «Γη του Προμηθέα», μια περιοχή γεμάτη κρατήρες νότια από τον αρειανό ισημερινό.
Η χρονολόγηση των καναλιών του νερού έγινε αφού προηγήθηκε η χρονολόγηση των κρατήρων, πράγμα ευκολότερο, καθώς η δημιουργία τους είναι συχνή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη ότι κυλούσε νερό στον Άρη πριν «μόλις» 1,25 εκατομμύριο χρόνια, διευρύνει κατά πολύ τη συνολική χρονική διάρκεια που μπορεί να υπήρχε υγρό νερό στον πλανήτη.
Αυξάνει επίσης τα δεδομένα ότι ο Άρης πέρασε από μια πρόσφατη εποχή παγετώνων, κατά την οποία πάγοι από τους πόλους μετακινήθηκαν προς τον ισημερινό.
Οι γεωλόγοι εξέτασαν και άλλες πιθανότητες, όπως τα νεροφαγώματα να προήλθαν από κατολισθήσεις ή από υπόγειο νερό που ξεπήδησε μετά στην επιφάνεια, αλλά κατέληξαν ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι το λιώσιμο χιονιού και πάγου, που δημιούργησε τα ποταμάκια του νερού και τα αντίστοιχα κανάλια.
Αν και η παρουσία νερού δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και ύπαρξη ζωής, παρόλα αυτά αποτελεί βασική προϋπόθεση για αυτήν.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, όπως και στη Γη, στη διάρκεια των περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών ζωής του Άρη, το κλίμα του έχει κατ' επανάληψη μεταβληθεί από το πολύ ζεστό στο πολύ ψυχρό, κυρίως λόγω μετατόπισης του άξονα περιστροφής του.

Δες το ηλιακό μας σύστημα!!!
ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Εγγραφείτε ώστε να ενημερώνεστε με mail για κάθε ανάρτησή μας.

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr