Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χιονίζει!Χιονίζει!

Σήμερα η μέρα μας φύλαξε μια μεγάλη έκπληξη! Όταν ανοίξαμε τα παντζούρια μας το πρωί ή όταν βγήκαμε στο δρόμο είδαμε πως όλα ήταν άσπρα! Οι περισσότεροι από εσάς χαρήκατε τόσο πολύ που ούτε στο μάθημα δεν μπορούσατε να συγκεντρωθείτε! Το χιόνι όντως είναι υπέροχο! Ειδικά όταν είσαι παιδί! Πώς όμως δημιουργείται αυτή η άσπρη πανέμορφη νιφάδα που βλέπουμε όταν χιονίζει; Και γιατί χιονίζει; 
Όλα έχουν σχέση με τον κύκλο του νερού.Τα νέφη που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αποτελούνται είτε από σταγόνες νερού είτε από κρυστάλλους πάγου (παγοκρύσταλλοι). Οι παγοκρύσταλλοι δημιουργούνται στα νέφη όταν οι σταγόνες του νερού που τα αποτελούν παγώσουν, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα. Όταν οι παγοκρύσταλλοι είναι αρκετά μεγάλοι, λόγω του βάρους τους, αρχίζουν να πέφτουν προς την επιφάνεια της γης. Καθώς πέφτουν, συγκρούονται μεταξύ τους. Όταν δυο παγοκρύσταλλοι συγκρουστούν τότε, ανάλογα με τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή, μπορεί να συμβούν τρία πράγματα:
Αν η θερμοκρασία του αέρα είναι πολύ χαμηλή, όπως στις πολικές περιοχές ή στα μεγάλα υψόμετρα, οι κρύσταλλοι φτάνουν στο έδαφος με μορφή μικρών κόκκων πάγου Αν η θερμοκρασία του αέρα δεν είναι πολύ κάτω από το μηδέν, η εξωτερική επιφάνεια των παγοκρυστάλλων διατηρείται υγρή κι έτσι κατά την σύγκρουσή τους δημιουργούνται νιφάδες χιονιού ακανόνιστου σχήματος και με μέγεθος που μπορεί να φτάνει αρκετά εκατοστά. Οι νιφάδες φτάνουν στο έδαφος με αργό ρυθμό Αν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη, οι νιφάδες λιώνουν και φτάνουν στο έδαφος σαν βροχή ή σαν χιονόνερο. Οι νιφάδες του χιονιού μπορεί να είναι διαφανείς ή αδιαφανείς και παρουσιάζουν πολύπλοκους και συχνά εντυπωσιακούς εξαγωνικούς σχηματισμούς. Καμία νιφάδα δεν μοιάζει με την άλλη αφού το σχήμα που τελικά θα αποκτήσει εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα στην οποία αναπτύχθηκε αλλά και από την πορεία που ακολούθησε δηλαδή τις συγκρούσεις με άλλους παγοκρυστάλλους μέχρι να φτάσει στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr