Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα των ζώων.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων. Κάθε χρόνο στις 4 Οκτώβρη αφιερώνουμε λίγες σειρές σε αυτά τα πλάσματα που πλαισιώνουν τη ζωή μας και την κάνουν ομορφότερη και ευκολότερη. Τα ζώα, είτε πρόκειται για κατοικίδια είτε όχι, είναι στενά συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ιστορία. Από νωρίς ο άνθρωπος τα εξημέρωσε ή τα κυνήγησε, είτε για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες είτε για να του προσφέρουν το δέρμα και το μαλλί τους ώστε να τον προστατέψουν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Σήμερα τα ζώα έχουν πάρει ξεχωριστή θέση στη ζωή μας, αφού πολλά από αυτά αποτελούν και ζώα συντροφιάς. Γάτες, σκύλοι, διάφορα είδη πουλιών, κουνέλια, χελώνες κ.α. βρίσκονται δίπλα μας για να μας γεμίζουν με τη συντροφιά τους.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Το 1972 στο Παρίσι στα πλαίσια μιας διαμαρτυρίας για να μη γίνονται τα ζώα πειραματόζωα ορίστηκαν  τα δικαιώματά τους από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι τόσο θετικά όσον αφορά στη μεταχείριση των ζώων. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ένα κουτάβι ράτσας για παράδειγμα, ενθουσιασμένοι από τη γλυκιά όψη του, το οποίο όμως παρατάνε όταν μεγαλώσει. 
Να θυμάστε πως ένα ζώο, οποιοδήποτε ζώο, δεν παύει να είναι ζωντανό πλάσμα. Όταν το παίρνετε κοντά σας , αναλαμβάνετε πολύ μεγάλη ευθύνη. Γι' αυτό να είστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην παρακολουθείτε παραστάσεις τσίρκων που έχουν ζώα. Ας μην ξεχνάτε πως όλα τα εντυπωσιακά κόλπα που κάνουν είναι απλά αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης και όχι πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κάνε κλικ για να διαβάσεις τα δικαιώματα των ζώων.
Κλικ για να δεις το ιστολόγιο της Φιλοζωικής Εταιρείας Κομοτηνής.











Προαιρετική εργασία: 
Συγκεντρώνουμε όσα περισσότερα τραγούδια μπορούμε που να έχουν σχέση με τα ζώα. Τα φέρνουμε στην τάξη και τα ακούμε.

Κατασκευές με ζώα.
Κλικ εδώ και εδώ.
Άλλη μια σελίδα που μπορείτε να βρείτε πολλές χειροτεχνίες σχετικές με τα ζώα.


Και ένα όμορφο τραγουδάκι...ας το μάθουμε σαν ένα απλό ποιηματάκι...:)
Τα ζώα
Ποτέ δε θα πειράξω

τα ζώα τα καημένα,

μην τάχα σαν εμένα

κι εκείνα δεν πονούν;

Θα τα χαϊδεύω πάντα,

προστάτης τους θα γίνω.

Ποτέ δε θα τ' αφήνω

στους δρόμους να πεινούν.

Ακόμα κι όταν βλέπω

πως τα παιδεύουν άλλοι,

εγώ θα τρέχω πάλι

με θάρρος σταθερό,

θα προσπαθώ με χάδια

τον πόνο τους να γιάνω

κι ό,τι μπορώ θα κάνω

να τα παρηγορώ.

2 σχόλια:

  1. Μας ενοχλούν τα τσίρκα με ζώα, αλλά δεν μας ενοχλούν οι φάρμες με ζώα; Όταν τα βιάζουμε για το γάλα τους ή τα σκοτώνουμε για τη σάρκα τους είναι λιγότερο κακό απ' το να τα εξευτελίζουμε στα τσίρκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Ωστόσο εδώ δεν παύει να είναι ένα σχολικό ιστολόγιο, μέσω του οποίου προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε πέντε βασικά πράγματα. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι μέσα στους στόχους μας, ωστόσο δεν εξαρτώνται μόνο από το δάσκαλο της τάξης. :) Άλλωστε, στα παιδιά είναι πιο εφικτό να καταλάβουν πρώτα το τρανταχτό παράδειγμα.
    Επιπλέον, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα σχολικό ιστολόγιο...προσέχουμε και λίγο παραπάνω τον τόνο και τον τρόπο που εκφραζόμαστε. Σε ευχαριστώ που πέρασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr