Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Η ενέργεια έχει πολλά πρόσωπα

Κάνε κλικ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για την ενέργεια και τις μορφές της.

Ο Γάκης Ενεργάκης είναι πολύ κουρασμένος σήμερα...Μάλιστα τον πήρε ο ύπνος και δεν ξύπνησε να πάει σχολείο. 
Κάνε κλικ στα αντικείμενα που θα του δώσουν ενέργεια , ώστε να νιώσει πιο δυνατός.Η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα τρόφιμα, στα ξύλα και στο πετρέλαιο λέγεται ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η χημική ενέργεια απελευθερώνεται με την καύση που είναι μια χημική αντίδραση. Έτσι παίρνουν μπροστά τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια κ.α.


Σαν να μη φτάνει που άργησε το πρωί να πάει στο σχολείο, γυρνώντας σπίτι συνειδητοποίησε πως η τηλεόρασή του δε δουλεύει. Φοβάται πως δε θα προλάβει να δει την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Κάνε κλικ στην εικόνα που θα δώσει ενέργεια στην τηλεόραση.
Η ενέργεια που μεταφέρεται με το ηλεκτρικό ρεύμα λέγεται ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Η σημερινή μέρα μάλιστα είναι και αρκετά κρύα. Τι από τα παρακάτω θα δώσει στον Γάκη τον Ενεργάκη λίγη θερμότητα;

Η ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας λέγεται ΘΕΡΜΙΚΗ ενέργεια.
Ωστόσο, έτσι όπως έβλεπε τη φωτιά ο Γάκης Ενεργάκης σκέφτηκε πως δεν έχει μόνο θερμική ενέργεια, αλλά και  ΦΩΤΕΙΝΗ. Η θερμική και η φωτεινή ενέργεια πάνε πάντα μαζί.
Από πού παίρνουν ενέργεια τα φυτά; Κάνε κλικ στη σωστή εικόνα.


Το απόγευμα ο Γάκης Ενεργάκης πήγε στην προπόνηση του στίβου. Εκεί έκανε άλμα εις ύψος. Τότε ο προπονητής του τού τόνισε να προσέχει τη "ΔΥΝΑΜΙΚΗ" ενέργεια. Δυναμική είναι η ενέργεια που έχουν τα σώματα λόγω του ύψους που βρίσκονται ή λόγω της παραμόρφωσής τους. 
Κάνε κλικ στις εικόνες που απεικονίζουν καταστάσεις δυναμικής ενέργειας.


Ο Γάκης συμφώνησε με τον προπονητή του πως πρέπει να είναι προσεκτικός. Τι θα γίνει όμως όταν τρέχει με το ποδήλατό του και δεν μπορεί να σταματήσει; Η ενέργεια που έχουν τα σώματα όταν κινούνται λέγεται ΚΙΝΗΤΙΚΗ ενέργεια. Κάνε κλικ στις εικόνες που δείχνουν καταστάσεις κινητικής ενέργειας.


Η κινητική και η δυναμική ενέργεια δίνουν τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ενέργεια.
*Στην εικόνα με τους ανεμόμυλους φυσικά υπάρχει και η αιολική ενέργεια.

Ο Γάκης Ενεργάκης την ώρα που διάβαζε θυμήθηκε πως η κυρία τους τούς ανέφερε την ΠΥΡΗΝΙΚΗ ενέργεια.Τους είπε πως η πυρηνική ενέργεια είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό των πυρήνων που κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες μπορεί  να απελευθερωθεί  κατά τις αντιδράσεις των πυρήνων. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι σχάσης (διάσπασης) ή σύντηξης (συνένωσης).

Η ενέργεια λοιπόν είναι ΠΑΝΤΟΥ.

Αν θέλεις να κάνεις μια ωραία επανάληψη σε όσα είπαμε και να παίξεις κιόλας κάνε κλικ στην εικόνα. Οι οδηγίες είναι βέβαια στα Αγγλικά, αλλά μπορείτε να τις καταλάβετε. Διαφορετικά ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ενήλικα.

Παιχνίδι με τις μορφές ενέργειας. Επιλέγεις τη μορφή ενέργειας που θέλεις και προσπαθείς να πιάσεις τις μπάλες χρησιμοποιώντας τα βέλη του πληκτρολογίου σου.Υγ: Η πρωτότυπη ιδέα για τη μορφή της ανάρτησης ανήκει στη συνάδελφο maranda. Μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιό της κάνοντας κλικ εδώ.

4 σχόλια:

  1. Είναι απλό,τα κατάλαβα.Γι αυτό είναι ωραίο κυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλή, κατατοπιστική, ευχάριστη ανάρτηση. Συγχαρητήρια! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ δάσκαλε98,αλλά τα εύσημα πηγαίνουν στη maranda! Αυτή έδειξε το δρόμο σε τέτοιους είδους αναρτήσεις!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Εγγραφείτε ώστε να ενημερώνεστε με mail για κάθε ανάρτησή μας.

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr