Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τροφές και ενέργεια


Από τι εξαρτάται η ζωή σας? Τι μπορεί να σας κάνει υγιή ή άρρωστο; Τι δεν έχουν αρκετό πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ; Και ακόμα ένα δισεκατομμύριο έχουν πάρα πολύ; Τι μπορεί να είναι νόστιμο ή όχι τόσο εύγευστο; 
Το ξέρεις, έτσι δεν είναι; 
Κλικ στην εικόνα.


Τι είναι η τροφή;
Όλοι ξέρουμε τι είναι η τροφή...Για εμένα το πιγκουίνο η τροφή είναι τα ψάρια! Λατρεύω να τρώω ψάρια! Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο είδος τροφής; Τα μακαρόνια; Τα παγωτά; Τα χάμπουργκερ; Ε...πιο πιθανόν να είναι όλα αυτά παρά τα καρότα ή τα ψάρια, έτσι δεν είναι;

Από τι όμως αποτελείται η τροφή;  Τα τρόφιμα αποτελούνται από διάφορα θρεπτικά συστατικά.

   Πρωτεϊνες : Τις βρίσκουμε στα ψάρια, στο κρέας, στα φασόλια κ.α.

Υδατάνθρακες: Τους συναντάμε στα ζυμαρικά, στη ζάχαρη, στα δημητριακά, στα λαχανικά.

Λίπος: Το συναντάμε στο βούτυρο, το λάδι, στο τυρί, στα τηγανιτά τρόφιμα.
Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνετε περιέχουν τα παραπάνω τρία βασικά συστατικά σε διαφορετικές αναλογίες. Περιέχουν όμως και και δυο ακόμη βασικά στοιχεία για τη διατροφή μας. Τις βιταμίνες.....

....και τα μέταλλα. Τέτοια είναι το αλάτι και ο σίδηρος.

Οι τροφές που καταναλώνουμε άλλοτε είναι επεξεργασμένες και άλλοτε όχι. Μη επεξεργασμένες είναι αυτές που καταναλώνουμε ακριβώς όπως έχουν παραχθεί από το χωράφι. Αντίθετα επεξεργασμένες είναι αυτές που έχουν υποστεί κάποιο είδος επεξεργασίας ή μεταποίησης.
 Ένα πορτοκάλι λοιπόν δεν είναι επεξεργασμένο, αλλά αν πιείτε ένα χυμό πορτοκαλιού από συσκευασία είναι ένα είδος τροφής που έχει επεξεργαστεί. Αν κοιτάξετε από τι είναι φτιαγμένος ο χυμός....γνωρίζετε όλα τα συστατικά του; Για κάντε το ίδιο με τα μακαρόνια, με τις σοκολάτες, με το γάλα και  με ό,τι άλλο έχετε στα ντουλάπια σας.

Είμαστε ό,τι τρώμε!
Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές! Βέβαια, δεν αληθεύει απόλυτα, αλλά η αλήθεια είναι πως αν καταναλώνουμε συνεχώς μεγάλες ποσότητες τροφίμων χωρίς να ασκούμαστε, ο οργανισμός μας αποθηκεύει την περίσσεια ενέργεια με τη μορφή λίπους. Έτσι παχαίνουμε!
Το σώμα μας χρειάζεται μια καλή μίξη από όλα τα είδη των τροφών για να είμαστε υγιείς.

Υπάρχουν καλές και κακές τροφές;
Υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο για να μην έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Τέτοιες είναι οι παρακάτω:
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το σωστό τρόπο διατροφής κάνε κλικ εδώ και εδώ.

Παρακάτω θα βρεις ένα παιχνίδι. Επέλεξε από τα διάφορα είδη τροφών και σνακ αυτά που επιθυμείς. Δες πόσες χιλιοθερμίδες (κλικ εδώ για να θυμηθείς τι είναι) έχει η κάθε σου επιλογή και τι ποσότητα λίπους περιέχει. Επειδή είναι στα Αγγλικά ίσως χρειαστείς βοήθεια.

Για την πυραμίδα διατροφής έχουμε μιλήσει πολλές φορές!

Κι ένα τραγουδάκι για τη διατροφή....ή πιο σωστά για τη λάθος διατροφή!




πηγή:http://tiki.oneworld.net/food

3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ κορίτσια! Κι εσείς είστε φοβερές! Αν χρειαστείτε οτιδήποτε για τα μαθήματα, μη διστάσετε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα βραβείο για σας!
    http://vandhmotiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_03.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr