Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Το ηλεκτρικό ρεύμα- Ψάρια με ...ηλεκτρισμόΑν υποθέσουμε πως σκοπεύετε να κολυμπήσετε σε ένα μέρος όπου κολυμπούν ψάρια με ηλεκτρισμό θα φορούσατε απλά το μαγιό σας ;
Υπάρχουν ψάρια όμως που παράγουν ηλεκτρισμό;
Ναι, είναι αλήθεια! Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για το ηλεκτρικό χέλι, το ηλεκτρικό γατόψαρο, ορισμένα σαλάχια και αρκετούς σκαρμούς. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια προσπαθούν, αφενός, να προστατευτούν από τους θηρευτές τους και, αφετέρου, να αναισθητοποιήσουν τα θηράματά τους.

Πώς γίνεται όμως αυτό;
Τα ηλεκτρικά ψάρια διαθέτουν ένα ηλεκτρικό όργανο που αποτελείται από εξειδικευμένα μυϊκά και νευρικά κύτταρα. Στο ηλεκτρικό χέλι που ζει στον Αμαζόνιο, το μήκος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα, το μισό μυϊκό σύστημα έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό όργανο. Το ρεύμα δε που μπορεί συνολικά να παραγάγει μπορεί να ανέλθει έως τα 600 βολτ. Το ηλεκτρικό μυϊκό όργανο του ψαριού διαπερνά ολόκληρο το σώμα του και είναι διατεταγμένο σε χιλιάδες πλάκες, καθεμιά από τις οποίες μπορεί να δώσει 1/10 του βολτ.Ξέρετε επίσης πως επιστήμονες δημιούργησαν βιολογικές μπαταρίες από ηλεκτρικά χέλια; Μάλιστα!
Επιστήμονες στο το Τόκιο κατάφεραν να τροφοδοτήσουν τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δένδρου με ρεύμα που παρήγαγε ένα ηλεκτροφόρο χέλι. Το ενυδρείο του ήταν εντοιχισμένο με μεταλλικές πλάκες από υλικά που ήταν καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού που επέτρεπαν την παροχή ρεύματος απευθείας στο δένδρο. Η εφαρμογή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει τους επιστήμονες ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τη φυσική πηγή ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Εγγραφείτε ώστε να ενημερώνεστε με mail για κάθε ανάρτησή μας.

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr