Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης (1)

Αυτή είναι μια φωτογραφία που δείχνει το εσωτερικό της Γης και συγκεκριμένα τη δομή ενός ηφαιστείου.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να είτε την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες.Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ  για την πόλη της Πομπηίας.Κατά την παράδοση, η Πομπηία χτίστηκε από τον Ηρακλή στις ακτές της Καμπανίας, στον κόλπο της Κύμης (Νεάπολης), στις εκβολές του ποταμού Σάρνου και κάτω από τους πρόποδες του Βεζούβιου. Η Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου. Τα ίχνη της χάθηκαν από τότε. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπιά της σε βάθος 6-7 μέτρων κάτω από τη σημερινή επιφάνεια της Γης.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Πομπηία , κάντε κλικ εδώ.

Εσείς γνωρίζετε κάποιον πολιτισμό στη χώρα μας που καταστράφηκε από έκρηξη ηφαιστείου; Κλικ εδώ για να μάθετε.


Τα ηφαίστεια έχουν όμως μόνο αρνητικές συνέπειες; Γιατί οι άνθρωποι ζουν ακόμη κοντά τους; Αιτία δεν είναι σίγουρα το γεγονός πως δεν υπάρχουν εδάφη σε άλλα μέρη για να εγκατασταθούν.
Διαβάστε το παρακάτω απόπασπασμα και ίσως σας βοηθήσει να βρείτε την απάντηση.
πηγή:http://news.kathimerini.gr

΄Οταν η Ιάβα ανακαλύφθηκε από τον Μάρκο Πόλο, πριν από 700 χρόνια, η πρώτη εντύπωση των Eυρωπαίων επισκεπτών της ήταν πως βρέθηκαν στον «κήπο της Εδέμ». Η λάβα και οι στάχτες των εκατό ηφαιστείων της (τα τριάντα είναι ενεργά), έχουν κάνει απίστευτα εύφορη τη γη της Ιάβας. Το ίδιο συμβαίνει με ολόκληρη την Ινδονησία, την πιο ηφαιστειογενή περιοχή του κόσμου. Τα τετρακόσια ηφαίστειά της (τα εβδομήντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ιάβας, είναι ενεργά), και οι υψηλές βροχοπτώσεις, συνέβαλαν στο να γίνει η χώρα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Το 75% του εδάφους της είναι καλυμμένο με δάση, καθιστώντας την Ινδονησία δεύτερη χώρα, μετά τη Βραζιλία, σε έκταση τροπικών δασών.


Η λάβα λοιπόν που είδαμε ότι βγαίνει από ένα ηφαίστειο σταθεροποιείται σταδιακά. Τα εδάφη που σχηματίζονται από τη λάβα ονομάζονται ηφαιστειογενή και είναι ιδιαίτερα εύφορα, ακριβώς λόγω των συστατικών της λάβας.

Κάνε κλικ στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα για τα ηφαίστεια.

Κλικ στην εικόνα και θα δεις έναν οδηγό για τα ηφαίστεια σε όλον τον κόσμο.

Κλικ στην εικόνα για να μάθεις για τα ηφαίστεια σε όλον τον κόσμο.

Κλικ στην εικόνα για να δεις μια εικονική ξενάγηση στο ηφαίστειο της Νισύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Εγγραφείτε ώστε να ενημερώνεστε με mail για κάθε ανάρτησή μας.

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr