Στα προηγούμενα μαθήματα μάθαμε πως ο ήχος ανακλάται. Πέρα από αυτή του την ιδιότητα ο ήχος μπορεί ακόμη και να απορροφάται όταν συναντάει μια μαλακιά και πορώδη επιφάνεια. Συγκεκριμένα απορροφάται ένα μέρος του (το μεγαλύτερο) κι άλλο ένα μικρότερο μέρος ανακλάται.
Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας το υλικό με το οποίο είναι καλυμμένοι οι τοίχοι σε ένα θέατρο ή σε ένα κινηματογράφο. Το υλικό αυτό είναι μαλακό και έχει προεξοχές και κοιλότητες. Γιατί άραγε;
Η παρακάτω εφαρμογή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το γιατί.
Οι επιφάνειες που έχουν μεγάλες προεξοχές , απορροφούν πολύ περισσότερο τον ήχο κατά τη διάρκεια της ανάκλασης.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να περιορίσουμε τους ήχους και κατά προτίμηση τους θορύβους ονομάζονται ηχομονωτικά. Αυτά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ηχητικών κυμάτων και ανακλούν ένα πολύ μικρό μέρος.
Σκεφτείτε επίσης τι θα συμβεί αν κάποιος σας φωνάξει από τη μια μεριά της πόλης της Κομοτηνής ενώ εσείς βρίσκεστε στην άλλη. Θα τον ακούσετε; Όχι φυσικά. Όταν ο ήχος λοιπόν διαδίδεται στον αέρα ,σταδιακά απορροφάται , μέχρι να εξαφανιστεί. Επομένως και η απόσταση παίζει ρόλο στην απορρόφηση του ήχου. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση , τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.