Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Σήμερα είναι διπλή γιορτή. Πέρα από την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Άλλωστε αυτές οι δυο γιορτές έχουν γίνει ένα στην ιστορία της πατρίδας μας.
Με τον όρο Ευαγγελισμό εννοούμε τη χαρμόσυνη είδηση που ο  Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε στην Παναγία, πως αυτή δηλαδή θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.
Η γιορτή αυτή είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας, είναι μέρα χαράς. Γι' αυτό και επιτρέπεται να φάμε ψάρια (ακόμη και μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής). Η παράδοση μάλιστα λέει πως τούτη τη μέρα τα χελιδόνια δε χτίζουν τις φωλιές τους, ενώ σε άλλα μέρη της χώρας μας τα παιδιά βγάζουν πια το Μάρτη από τα χέρια τους και τον αφήνουν στα δέντρα για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.
Τη μέρα αυτή σε όλες τις κουζίνες σχεδόν μαγειρεύεται παστός μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Φαγητό που έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου. Γιατί όμως ο παστός μπακαλιάρος έγινε το εθνικό μας φαγητό αυτή τη μέρα; Γιατί πολύ απλά παλιότερα τα φρέσκα ψάρια τα έβρισκε εύκολα κανείς μόνο αν ζούσε σε νησί. Οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, καθώς ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.


Ορίστε και μια συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά.




2 σχόλια:

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr