Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σύνδεση σε σειρά και παράλληλη σύνδεση

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον κόσμο του ηλεκτρισμού, γνωρίζουμε δυο βασικούς τρόπους σύνδεσης :

  • τη σύνδεση σε σειρά και 
  • την παράλληλη σύνδεση

Σύνδεση σε σειρά
Στη σύνδεση σε σειρά τα ηλεκτρόνια ακολουθούν μόνο ένα μονοπάτι. Όσες λάμπες και αν έχουμε συνδεδεμένες σε ένα τέτοιο κύκλωμα, είναι "αναγκασμένες" να μοιράζονται την υπάρχουσα ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρώτο λαμπάκι να φωτίζει πολύ περισσότερο από το δεύτερο, το δεύτερο από το τρίτο και πάει λέγοντας.


Παράλληλη σύνδεση
Στην παράλληλη σύνδεση το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να ακολουθήσει περισσότερα από ένα μονοπάτια μέχρι να γυρίσει στην πηγή ενέργειας, έτσι θα λέγαμε πως απλά διαχωρίζεται- μοιράζεται στα διάφορα καλώδια που έχουμε. Σε όλο το μήκος μια παράλληλης σύνδεσης το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το ίδιο και έτσι τα λαμπάκια φωτίζουν όλα το ίδιο.

Διαδραστική εφαρμογή θα βρείτε εδώ.

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα και προσπαθήστε να δημιουργήσετε το δικό σας ηλεκτρικό κύκλωμα. Θα μεταφερθείτε στο ιστολόγιο 123-op, στο κάτω μέρος της σελίδας θα βρείτε την εφαρμογή την οποία θα χρειαστεί να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr