Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο

Οι Παλαιολόγοι ήταν μια από τις επιφανέστερες οικογένειες του Βυζαντίου, που έδρασε πάνω από 500 χρόνια και ανέδειξε μια σειρά από αυτοκράτορες, στρατηγούς και άλλους διάσημους άνδρες. Η καταγωγή τους, σύμφωνα με ξένους μελετητές, ήταν η πόλη Viterbo της Ιταλίας, από την οποία, ως φαίνεται, έλαβαν και το όνομα Παλαιολόγος. (Vetus Verbum = Παλαιός λόγος).

Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος, ευέλικτος διπλωμάτης . Από νεαρός, με διάφορα τεχνάσματα και πειστικά επιχειρήματα, κατόρθωσε να διαφύγει τα βασανιστήρια αλλά και το θάνατο από τον αυτοκράτορα της Νικαίας Βατάτζη, ο οποίος τον υποπτευόταν για ανατρεπτικές συνωμοσίες.

Χρησιμοποίησε κι αυτός διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Όταν δε ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη, έδωσε την ευκαιρία στη Βυζαντινή αυτοκρατορία να συνεχίσει να υπάρχει. Και ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς, αν οι διάδοχοί του δεν εμπλέκονταν σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr